Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Návštěva třetího muže USA v Česku: Babiš ho učil, že Havel není „Vaklav“, Zeman ho nepřijme

Návštěva třetího muže USA v Česku: Babiš ho učil, že Havel není „Vaklav“, Zeman ho nepřijme

Hned dvakrát se premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) setkal během pondělí s třetím nejvýše postaveným politikem USA Paulem Ryanem. S předsedou Sněmovny reprezentantů probral na oficiální schůzce například vyhoštění ruských diplomatů, u neoficiální večeře pak lyžování i výslovnost jména Václava Havla. V úterý Ryan vystoupí na zvláštní schůzi Sněmovny, schůzka s prezidentem Zemanem v plánu není. 

 

„Teď to byla debata o rodině, o dětech, jak rodina pana Ryana stráví svůj pobyt v ČR. Mají v plánu navštívit Český Krumlov, památky v Praze. Bylo to přátelské a velice příjemné, byly jsme čtyři páry,“ přiblížil Babiš pro Blesk Zprávy po slavnostní večeři v rezidenci amerického velvyslance, které se zúčastnil i se svou manželkou Monikou.

Kromě Ryanových a premiérského páru si dýňovou polévku, hovězí svíčkovou s pečeným bramborem, dezert a kalifornské víno dal také americký velvyslanec s manželkou a jeho zástupce.

Řeč došla i na přistěhovalectví, jak rodina velvyslance, tak Paula Ryana má totiž předky v Evropě. „Pan velvyslanec má rodinu z Lotyška, pan Ryan z Německa a Irska a jeho paní z Norska. Všichni vlastně pocházejí z Evropy,“ řekl Babiš s tím, že řeč byla také o lyžování nebo o problematické české výslovnosti.

„Pan Ryan nacvičoval na zítra na projev, jak se vyslovuje jméno Václav Havel. Protože oni to říkají Vaklav. Tak jsme ho učili Václav. Bylo to fajn, celkem jsme se nasmáli,“ prozradil dobře nalazený premiér, který ač není velkým příznivcem alkoholu přiznal, že si během večeře víno dal.

Více si přečtěte na webu Blesk.cz. 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1