Ne vždy se shodneme, říká muž, který Babišovi radí, jak vycházet s EU. Rozhovor INFO.CZ s europoslancem Teličkou

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Český europoslanec Pavel Telička je mluvčím hnutí ANO pro zahraniční a evropskou politiku. S Andrejem Babišem se ale v celé řadě témat neshodne. Jaký by byl Babiš premiér a co by to znamenalo pro postavení Česka v EU? V evropském kontextu ANO ještě nevyzrálo, říká v rozhovoru pro INFO.CZ Telička.

Není žádným tajemstvím, že se s šéfem hnutí Andrejem Babišem v řadě oblastí názorově neshodnete, například v pohledu na evropskou integraci nebo v zahraniční politice obecně. Jak vůbec v hnutí ANO vzniká zahraniční politika? Je tu nějaký ucelený koncept, nebo to má pod kontrolou předseda Babiš a všichni se s ním takříkajíc vezou? 

Základní pilíře tu existují. V oblasti evropské politiky to je volební program do voleb do Evropského parlamentu. To je pro mne neměnná konstanta, kterou nelze popřít a ani se od ní odklonit, protože to byl náš slib voličům. V ANO fungují odborné pracovní skupiny, například zahraničněpolitická, kterou vedu a kde se přirozeně dotýkáme i evropských témat. 

Kdo je Pavel Telička?

Pavel Telička je český europoslanec (ANO). Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a poté nastoupil na Ministerstvo zahraničních věcí. V letech 1991-1995 pracoval ve Stálé misi ČR při Evropském společenství. Byl hlavním vyjednavačem při vstupu ČR do EU a v roce 2004 se stal eurokomisařem. Ve stejném roce ale musel pozici uvolnit ve prospěch Vladimíra Špidly. Pracoval v poradenské společnosti a v roce 2014 byl zvolen europoslancem. V lednu 2017 se stal místopředsedou Evropského parlamentu. V hnutí ANO platí za odborníka na zahraničněpolitická témata.

Jaký reálný vliv má tato skupina na tvorbu zahraniční politiky v hnutí ANO? 

Je to skupina, která patří mezi ty, co nejintenzivněji pracují a co se také nejčastěji scházejí. I vzhledem k tomu, že jsou jejími členy výrazné tváře hnutí, očekával bych, že se její závěry přenášejí do řídících orgánů, kde tito lidé zasedají, nebo aspoň do poslaneckého klubu ve sněmovně. Jelikož ale u toho nejsem, nedokážu vyhodnotit, jak moc se to daří. Můžu ale říct, že v minulosti se tito lidé více názorově lišili, nebo měli méně informaci, což se nesporně mění. Pokud projednáváme něco zásadního, tak z toho vzniká zápis, který dáváme k dispozici klubu. 

Jaký je váš vliv na šéfa hnutí Andreje Babiše? 

V určitých intervalech se scházíme a témata zahraničněpolitického rázu diskutujeme a projednáváme. Pokud má Andrej Babiš před sebou nějaká zahraničněpolitická jednání, nikoliv tedy radu ministrů financí, tak se mnou obsah svého vystoupení konzultuje. To se stalo například při kongresu ALDE a musím říct, že připomínky, které jsem měl, zapracoval. Určitě to tedy funguje, i když asi ne úplně ideálně, protože názorové rozdíly tu zcela určitě jsou. Andrej Babiš na to říká, že jsou minimální a že se v 90 % shodneme. Je pravda, že kamkoliv přijdu a otevřu nějaké téma, tak má zájem to řešit. 

sinfin.digital