Neblahé důsledky hackerských útoků na nemocnice: I když to odnese zdraví, odškodnění se nedomůžete

Lenka Petrášová

Je to skoro měsíc, co hackeři napadli nemocnici v Benešově a ta musela odvolat veškeré operace. Špitál už je sice zpět v provozu, ale dodnes nefunguje jeho důležitá část – transfúzní stanice. Přesto, kdyby se chtěl někdo z pacientů soudit o odškodnění, nedomůže se jej. Platí totiž, že tam, kde je útočník neznámý, je nemocnice z obliga. Což je další důvod, proč jsou kyberútoky vedené proti nemocnicím tak nebezpečné: pacient může při převozu kvůli nefungujícím přístrojům zemřít, nebo mít nenávratně poškozené zdraví, ale on nebo pozůstalí stejně nic nevysoudí.

Kybernetický útok na benešovskou nemocnici v Česku v podstatě nemá obdoby. Loni 11. prosince ji hackeři doslova ochromili, což si vyžádalo odklad operací a pozastavený příjem pacientů. Kdo čeká v bolestech na zákrok, ví, že každý den navíc, je utrpení. Lidé, kteří by se ale v takovém případě cítili poškození, mají v podstatě smůlu. 

„Čistě teoreticky by bylo možno odškodnění požadovat v případě, kdy by poškozenému pacientu vznikla nějaká újma, ať už majetková či nemajetková. Pacient by však v takovém případě musel prokázat pochybení zdravotnického zařízení, které ke vzniku takové újmy vedlo. Což je právě v případě útoků hackerů složité,“ říká k tomu právník Radek Novotný z firmy První zdravotní poradenská, která se právě na žaloby, kdy klient žádá kompenzaci zdravotní újmy, specializuje.

Holec: Minářovi chvilkaři jedou do krajů. Budou to poslední chvilky přátelství s opozicí? 

sinfin.digital