„Nebyl to Sarajevský atentát, ale Puč Palermo.“ Andrej Babiš potvrdil, že jeho syn na Krymu byl

ČTK

luš

IvM

jj

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes při vyjádření pro novináře potvrdil, že jeho syn Andrej byl v minulosti na Krymu a Ukrajině. Pobyt však podle něj byl legální a v žádném případě nešlo o únos, jak jeho syn řekl v reportáži serveru Seznam Zprávy. Předseda vlády uvedl, že pro to má dostatek dokumentace. Kritizoval v té souvislosti novináře, kteří rozhovor s jeho synem zveřejnili. Hovořil o hyenismu na osobě trpící schizofrenií a o tom, že kauza je záměrně načasovaná.

Babiš uvedl, že reportáž byla pečlivě načasovaná a zorganizovaná, protože jeho syna žurnalisté navštívili už v polovině října. „Dnes máme 14. listopadu," uvedl. Pořad byl podle něj záměrně vysílán před státním svátkem 17. listopadu, aby se mohly demonstrace proti premiérovi spojit s oslavami. „Toto není Sarajevo, toto je puč Palermo," okomentoval kauzu s odkazem na politickou krizi z roku 1997. Účelové načasování pořadu ale novináři odmítají. 

Premiér uvedl, že jeho syn byl hospitalizován v červenci roku 2015 poté, co ho našla policie na dálnici. „Vykládal neskutečné věci a na základě toho ho odvezli do Havlíčkova Brodu. Já následně poprosil o převoz do Národního ústavu duševního zdraví," uvedl. Tam se podle premiéra jeho syn seznámil s lékařkou Ditou Protopopovou. Její manžel podle vyjádření Babiše mladšího ho unesl na Krym.

Okamura se snaží vytěžit maximum z kauzy kolem premiérova syna. SPD podpoří vládu odborníků

sinfin.digital