Nečekaný zádrhel v Senátu. Zamítl zákon o rozpočtové odpovědnosti

ČTK

Senátoři včetně zástupců vládní ČSSD předlohu, která má zabránit zadlužování státu i obcí, označili za neústavní ve vztahu k obcím či krajům. Pokud sněmovna senátní veto přehlasuje, obrátí se horní komora na Ústavní soud.

Avizoval to například předseda senátorů ČSSD a bohumínský starosta Petr Vícha. „Ústavní stížnost bych taky podepsal,“ uvedl. Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil připomněl, že není možné běžným zákonem omezovat ústavou zaručené právo obcí a krajů na vlastní rozpočet. Poukázal na to, že nová pravidla měla mít původně formu ústavního zákona, vláda se na něm ale nedokázala ve Sněmovně s opozicí shodnout.

Návrh počítá s tím, že pokud by zadlužení veřejných rozpočtů překročilo 55 procent hrubého domácího produktu, vláda a další úřady by musely přijmout nápravná opatření. Zatímco vláda by musela předložit návrhy státního rozpočtu tak, aby pouze vedly k dlouhodobě udržitelnému stavu veřejných financí, obce a další instituce by musely mít rozpočty přinejmenším vyrovnané.

Předloha měla původně navazovat na finanční ústavu, kterou ale dolní komora neschválila. Poslanci ji proto upravili tak, aby mohla mít postavení samostatného zákona. Nová pravidla měla vstoupit v účinnost od ledna, pro samosprávy měla začít platit o rok později.

sinfin.digital