Nejnižší za 12 měsíců. Důvěra v prezidenta Zemana klesla

ČTK

Prezidentu Miloši Zemanovi v listopadu více lidí nedůvěřovalo, než důvěřovalo. Vyplývá to z průzkumu CVVM. Jeho podpora oproti říjnu klesla o osm procentních bodů na 48 %. Důvěru obyvatelstva částečně ztratila i vláda a Sněmovna. 

Zemanova důvěra je tak na celoročním minimu. Podepsala se na tom zřejmě i kauza kolem neudělení vyznamenání pamětníkovi židovského holokaustu Jiřímu Bradymu. Analytici z Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM( se obyvatel dotazovali mezi 7. a 16. listopadem. 

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) si v důvěře počátkem listopadu pohoršil proti říjnu o tři body na 35 procent, což je v případě Sobotkovy vlády nejméně. Vládě nedůvěřuje 62 procent lidí. Nejméně důvěryhodnou institucí je Sněmovna s 69 procenty nedůvěřujících lidí.

Nejdůvěryhodnější byli v listopadu nadále starostové s 65 procenty a obecní zastupitelé s 62 procenty, oběma navíc důvěra proti říjnu stoupla. Rostoucí důvěře se podle průzkumu těší i krajská zastupitelstva, kterým po říjnových volbách stoupla důvěra z 38 na 44 procent. Stejně tak hejtmanům začátkem listopadu důvěřovalo 39 procent lidí proti 34 procentům z října.

sinfin.digital