Nejsme extremisté, hájil Koten SPD. Chovanec chce odvolat Okamuru z vedení sněmovny

ČTK

luš

Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec podpoří v případném hlasování odvolání předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. KDU-ČSL to navrhuje kvůli Okamurovým výrokům o protektorátním koncentračním táboře v Letech u Písku. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce Chovanec řekl, že stejné hlasování doporučí i celému klubu ČSSD, byť bez hlasů ANO bude iniciativa jen plácnutím do vody.

Šéf SPD v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Vyjádření kritizovala pražská židovská obec i Muzeum romské kultury, které v něm spatřují popírání holokaustu.

Chovanec dnes prohlásil, že Okamurovy výroky jsou za hranou, možná i za pěti hranami. Lidovce nicméně kritizuje za snahu získat politické body, když záměr oznámili v médiích místo toho, aby ho napřed probrali s dalšími politickými stranami. „Bude-li se hlasovat pro odvolání (Okamury), já budu hlasovat pro a budu to doporučovat i na klubu,“ uvedl Chovanec.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ve středu řekl, že Okamura se omluvil, což považuje za dostatečné. Chovanec připomněl Babišova slova i podobné vyjádření Heleny Válkové (ANO). „Tady bude zásadní postoj hnutí ANO,“ konstatoval. Bez hlasů ANO totiž bude iniciativa lidovců pouze plácnutím do vody, dodal.

sinfin.digital