Největší zásluha Sobotky: Schopnost udržet jednotu vlády tak dlouho, hodnotí politolog

O kladech a záporech odcházejícího premiéra Bohuslava Sobotky se povedou nepochybně ještě dlouho debaty mezi politickými pozorovateli i širokou veřejností. Jak jsme už napsali tento týden, v pozici premiéra spíše obstál, ostatně jeho vláda jako teprve třetí vydržela v úřadu po celé funkční období. A podle politologa Lubomíra Kopečka to byla především Sobotkova zásluha. „Problémem je, že sice působil jako schopný vyjednavač a člověk nacházející často velmi kompromisní postoje, chybělo mu ale výraznější charisma. ČSSD tak nedokázala příliš mnoho vytěžit z bonusu, že má premiéra,“ říká Kopeček pro INFO.CZ.

Přesto Kopeček nepochybuje o tom, že velký klad Sobotkovy vlády spočívá v její relativní jednotě. „Po většinu své existence – vlastně až do policejní reorganizace v létě 2016 – dokázaly vládní strany tlumit vzájemné rozpory, díky čemuž jsme dlouho měly politicky stabilní situaci. To není v české politice úplně běžné. Nečasova vlády například brzy po volbách důvěru lidí ztratila díky téměř permanentním vládním sporům,“ připomíná politolog. Zlom podle něj přišel až zhruba v posledním roce a půl existence, kdy začaly vládní spory postupně eskalovat.

Svůj podíl na tom nepochybně měla specifická situace, která spočívala v mimořádně mizerné kondici opozičních formací. V celé polistopadové historii se v podstatě nikdy nestalo, aby nejsilnější vládní stranu neohrožovala nejsilnější opoziční formace. Podle Kopečka byla přitom jednota vlády zásluhou především Sobotky. Ostatně Andrej Babiš a jeho hnutí se v mnoha situacích nechovalo jako koaliční partner, nýbrž protestní a opoziční subjekt.

Babiš chce přivézt statisíce Mongolů a Ukrajinců, už tu vznikají ghetta, říká ministr Zaorálek

sinfin.digital