"Někteří lidé neakceptují, že prohráli volby." Zeman znovu podpořil Babiše

ČTK

urm

Prezident Miloš Zeman během dnešní večeře na zámku v Lánech ujistil premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, že pokud jeho kabinet padne, pověří ho sestavením nové vlády. Pro vyslovení nedůvěry podle Babiše není důvod. Novinářům to řekl po zhruba hodinu a půl dlouhém setkání s hlavou státu. Poslanci se k hlasování o nedůvěře vládě sejdou v pátek.

Zeman už minulý týden uvedl, že za premiérem stojí. Vládní krizi odstartovala před týdnem skrytě natočená reportáž s Andrejem Babišem mladším. Obvinil v ní spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér prý chtěl, aby opustil Česko kvůli případu dotace pro Čapí hnízdo, v němž oba čelí obvinění z dotačního podvodu. Babiš to odmítl, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Babiš mladší v reakci na to obvinil svého otce ze lži. I dnes premiér zopakoval, že nepřiznání si nemoci je součástí diagnózy jeho syna.

"Pan prezident zopakoval, co řekl veřejně. Pokud by padla vláda, pověří mne sestavením nové vlády," uvedl. Jediným důvodem, proč by jeho kabinet mohl padnout, je podle něj to, že "někteří lidé neakceptují to, že ve volbách prohráli a chtějí to měnit jinými prostředky".

sinfin.digital