Neověřené soudy vynášejí už i odborníci, třeba kvůli ješitnosti, říká teolog Machula

Pět současných rektorů českých vysokých škol a jeden bývalý rektor podepsali výzvu, aby společnost nediskutovala jen o zdravotních a ekonomických dopadech pandemie koronaviru, ale věnovala se i jiným důležitým aspektům, vyplývajícím z takzvané koronavirové krize. Patří mezi ně například vztah k seniorům nebo otázka přístupu dětí z chudých rodin ke vzdělání. Stejně důležité je na základě zkušeností z pandemie i hledání odpovědi na otázku, jak by se měla společnost napříště postavit k záplavě někdy zcela protichůdných informací od odborníků. Podle jednoho ze signatářů výzvy, emeritního rektora Jihočeské univerzity, teologa a filozofa Tomáše Machuly, totiž krize ukázala, že i mnozí slovutní vědci a odborníci jsou dnes z ješitnosti či jiných důvodů schopni vynášet zcela neověřené a unáhlené soudy bez dostatečných důkazů. Co s tím? „Nechceme a nemůžeme zakázat debatu. Lidé, kteří se ale opakovaně dopouštějí porušování základních pravidel odborné diskuse, by měli být ve své odborné komunitě znemožněni,“ říká Machula v rozhovoru pro INFO.CZ.

Výzvu s názvem „Co po koronaviru“ podepsali rektoři Jihočeské a Ostravské univerzity, Univerzity Palackého, JAMU a AMU, ovšem například podpis rektora Univerzity Karlovy chybí. Proč?

Výzva vznikla víceméně náhodou při jedné přátelské diskusi několika rektorů, kteří jsou nakonec pod ní podepsaní, nejde o výzvu nabídnutou vedení všech vysokých škol v republice a nemá žádné ambice tvářit se jako nějaká reprezentace všech rektorů.

Ve výzvě vyjadřujete mimo jiné obavu, aby politici nezneužili krize k potlačování lidských svobod a práv. Ovšem v ryze obecné rovině. Čeho se tedy vlastně obáváte?

Těch věcí je víc a nejde jen o Českou republiku, ale o celý civilizovaný svět. S krizí se totiž objevilo velké lákadlo, kterému jsou dnes politici a různí lobbisté na světě vystaveni. Od možné snahy o omezování shromažďování, zrychlené schvalování zákonů až třeba k možné snaze využít krize k zákazu hotovosti a přechodu pouze k bezhotovostním platbám. A to se zdůvodněním, že i peníze jsou vlastně špinavé a mohou být zdrojem nákazy.

Osmiletá gymnázia jsou přežitek. Rozdíly, které vytváří, jsou zločin, říká Ondřej Kania

sinfin.digital