Nepravomocně odsouzený Rath by se rád dostal do Senátu. Svou kandidaturu potvrdil před vazební věznicí

ČTK

raz

Bývalý hejtman Středočeského kraje a někdejší významný politik sociální demokracie David Rath, který je nepravomocně odsouzený za korupci, bude kandidovat do Senátu za Českou suverenitu v Litoměřicích. Rath a předsedkyně mimoparlamentní strany Česká suverenita Jana Volfová to dnes řekli novinářům před vazební věznicí v Litoměřicích. Tam byl Rath ve své korupční kauze ve vazbě.

Zvolením do Senátu by bývalý politik získal imunitu. Ústava stanoví, že poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Odepře-li komora souhlas, je trestní stíhání po dobu trvání mandátu vyloučeno.

"Ctíme presumpci neviny, dokonce máme odezvu od dalších obcí v obvodu, že když může stát v čele státu (trestně stíhaný premiér Andrej) Babiš, proč by nemohl kandidovat David Rath," komentovala kandidaturu Volfová, rovněž bývalá členka sociální demokracie.

Politici z ostatních stran dnes Rathův krok hodnotili jako pokles politické kultury v Česku. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na twitteru uvedl, že ho kandidatura nepřekvapuje vzhledem k tomu, že v ČR vládne trestně stíhaný premiér. "Bohužel je to další známka poklesu politické kultury u nás, když lidé podezřelí z trestné činnosti kandidují do veřejných funkcí," doplnil. Předseda STAN Petr Gazdík věří, že "voliči na Litoměřicku budou rozumní", napsal na twitteru. "Jinak jsme opravdu 'zemí beze studu'," dodal.

sinfin.digital