Neprůhledné podnikání Františka Koníčka: firmy v daňovém ráji a skrytí vlastníci

Hlídacípes.org

Eliška Hradilková

Původní favorit na ministra průmyslu v chystané Babišově vládě František Koníček vlastnil kyperskou firmu, která stojí za klíčovými podniky, v nichž působí. S kým a proč podniká v daňových rájích, odmítá objasnit. Premiér Andrej Babiš v neděli spekulace utnul a oznámil, že Koníček ve vládě nezasedne. Přinášíme exkluzivní text serveru HlídacíPes.org.

Podnikatel v umění a energetice a poradce premiéra Andreje Babiše František Koníček (65), byl až do neděle považován za prezidentem preferovaného kandidáta na ministra průmyslu a obchodu v sestavované vládě ANO a ČSSD.

Premiér Andrej Babiš však v neděli odpoledne po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem oznámil, že Koníček v jeho vládě nebude.

Vzhledem k tomu, že má nově utvořený kabinet v následujících měsících rozhodovat mimo jiné o stamiliardové zakázce na výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech a zřejmě i Temelínu a také o změnách v energetickém gigantu ČEZ, je post ministra průmyslu pod drobnohledem.

Koníček mimo jiné zasedá ve výboru Aliance české energetiky, která v loňském roce uzavřela memorandum o spolupráci s ruskou státní společností Rosatom. Ta je považována za největšího stavitele jaderných elektráren na světě, uchází se i o stavbu nových jaderných bloků v Česku.

Zeman přijme Pocheho a požádá ho, ať vzdá kandidaturu. Babiš s europoslancem nechce mluvit

sinfin.digital