Nesmíme být naivní. A když už shořet, tak plamenem, který osvítí dějiny, říká Dolejš

S bývalým místopředsedou KSČM Jiřím Dolejšem jsme hovořili o dlouhodobých trendech v předvolebních preferencích komunistů, o jejich podpoře vlády Andreje Babiše či o počínající dominanci nostalgiků v jádru strany. Dolejš otevřeně mluví o obavách, které se týkají udržení alespoň částečného transformačního kurzu, což je podle něj pro KSČM jediná šance, jak zůstat i v budoucnu relevantní silou české politiky. Všímá si ale také dle jeho slov naivního idealismu mnoha liberálů. A to včetně těch levicových. 

Vím, je to jeden průzkum, ale přesto: podle posledního šetření agentury Kantar CZ byste se nyní nedostali do sněmovny. Co tomu říkáte?

Zkušenost s touto pětiprocentní hranicí má dneska kdekdo. Lidovci, STAN, TOP 09 a další. Nejsme zdaleka jediní, kdo čelí riziku pěti procent. A pokud by se to posčítalo, polovina parlamentních stran tady po příštích volbách nemusí být. Avšak být jednou políben touto hranicí ještě nemusí nic znamenat. Podstatné jsou trendy, podstatné jsou body, na kterých se tyto trendy mohou otočit. Podstatné je mít v tomto jasno. A pak se samozřejmě musí objektivně něco odpracovat.

Dostál: Komunisté míří do propadliště dějin. ANO stále dominuje, Piráti lídrem opozice

sinfin.digital