Nevíme, zda Remdesivir pomůže a neublíží. Vše podstatné o naději proti koronaviru

Lenka Petrášová

Teprve v polovině ledna čínští vědci rozluštili genetický kód koronaviru a už je tu lék, jásají mnozí. Skrývá se za označením Remdesivir a už jej oficiálně schválila k použití i tuzemska autorita – Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ne že by to nebyla pozitivní zpráva v proudu samých špatných, ale na oslavy je ještě čas. Nejenže je lék teprve ve fázi testování, ale jak potvrzuje i samo vedení firmy Gilead, která jej vyrábí, ještě není jasné, zda opravdu zabere. A hlavně: jestli neublíží. I proto se mu zatím nedá říkat lék, ale „přípravek“, nebo ještě přesněji „experimentální látka“ Remdesivir. Co o ní víme a co ještě neznáme? INFO.CZ přináší přehled základních otázek a odpovědí.

Vývoj léků trvá zhruba deset let. Jak je možné, že je Remdesivir po ruce tak brzy?

„To je jednoduché. Jeho základ je známý již dlouho. Tato látka byla konkrétně vymyšlena pro ebolu, prošla studiemi a testy a teď na ni firma akorát „naroubovala“ tu nadstavbu, která by mohla fungovat proti koronaviru,“ vysvětluje na dotaz INFO.CZ farmaceut Martin Dočkal.

Nezpůsobí Remdesivir nakonec víc škody než užitku? Neublíží pacientům?

Popravdě: nikdo to neví. Česká pobočka firmy Gilead nemůže podávat k této věci informace, a ne proto, že by nechtěla. Ani její vrcholní zástupci zatím neví, zda přípravek zafunguje a neuškodí pacientům. Nelze to sice srovnávat, ale například v období pandemie prasečí chřipky v roce 2009 se firma Bayern snažila co nejrychleji vyvinout vakcínu proti viru H1N1, protože ji poptávalo velké množství států. A ačkoli byl počet úmrtí ve srovnání s dnešní situací o dva řády nižší, nepovedlo se to. Pokusné myši přípravek pozabíjel a teprve další, důkladnější vývoj a testy ukázaly správnou cestu.

Státu jsme otevřeli oči, říká podnikatel, který s dobrovolníky rozjel infolinku ke koronaviru

sinfin.digital