Nevydávejte ho, doporučuje výbor poslancům v případě exprimátora Svobody. Jde o případ Opencard

ČTK

lup

Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučuje sněmovně, aby hlasovala proti vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody. Jedná se o případ Opencard a Svoboda v něm stojí před odvolacím soudem. V minulém volebním období Sněmovna Svobodu vydala. Předloni ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku. Proti verdiktu se politik odvolal.

Svoboda předloni dostal nepravomocně podmínku, proti čemuž se odvolal. Pokud by Sněmovna Svobodu ke stíhání nevydala, odvolací soudní řízení by mohlo pokračovat až po skončení jeho poslaneckého mandátu.

Svoboda dříve uvedl, že sám bude pro své vydání. O kauze má ale stále pochyby a domnívá se, že politické rozhodnutí nemůže být soudně napadnutelné. "Jsem přesvědčen o tom, že není možné stíhat zastupitele za to, že hlasoval a rozhodoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," uvedl.

Politické rozhodování podle něho není čistě ekonomické, je třeba hodnotit i prospěšnost pro obyvatele. "Rozhodování o tom, jestli vyhodím miliardu za to, že zruším z hodiny na hodinu opencard, nebo že se pokusím ji zachránit, je rozhodování těžké. Jsem přesvědčen, že jsme politicky rozhodli správně," zdůraznil Svoboda.

sinfin.digital