Nevylučuji další debatu o rozdělení resortů, rozhodnout ale musí Babiš, říká k vznikající vládě Brabec

ČTK

mst

Vicepremiér Richard Brabec nevylučuje, že by se při vyjednáváních o nové vládě mohli politici ANO a ČSSD ještě vrátit k rozdělení resortů v souvislosti informací z médií, že sociální demokraté by chtěli vyměnit ministerstvo zemědělství za resort obrany. Novinářům Brabec řekl, že rozhodnutí je na předsedovi ANO Andreji Babišovi a změnu by musely schválit výbor a poslanecký klub hnutí ANO.

Babiš v průběhu jednání vlády návrh odmítl komentovat. „Jednání je dneska v podvečer, nechám to bez komentáře,“ uvedl.

„Na posledním jednání nám bylo naznačeno, že si sociální demokraté umějí představit ještě nějakou debatu o rozdělení resortů, ale nebylo to specifikováno,“ uvedl Brabec. Dodal, že on jedná o programové části dohody a rozdělení resortů je věcí předsedy ANO Andreje Babiše. Poznamenal, že výměna zemědělství za obranu je pro něj "relativně novinka". „Vím, že kolegové z ČSSD hledali kandidáta na ministerstvo zemědělství, ale je na to ještě nějaký čas,“ uvedl.

Sociálním demokratům by podle dosavadních dohod měla připadnout vedle vnitra, o které se vedly největší spory, i ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a zahraničí.

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) při příchodu na jednání vlády v demisi nechtěla situaci komentovat. „Je to politické vyjednávání. Je to na premiérovi Andreji Babišovi, co vůbec udělá, co on sám chce. Jaká ministerstva chce, jestli se zbaví ministerstva vnitra, ministerstva práce a sociálních věcí i ministerstva obrany, to jsou všechny tři silové resorty, to je čistě na něm,“ uvedla jen.

Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO) novinářům řekla, že její tým zatím pracuje. Plánuje, že se po odchodu z kabinetu vrátí k práci expertky na financování zdravotnictví a sociálních věcí. S Babišem o svém případném angažmá v nějaké státní organizaci zatím nejednala.

Vyjednavači ANO a ČSSD se dnes v podvečer sejdou nad konečným zněním návrhu programového prohlášení potom, co v pondělí předsedové ANO Babiš a ČSSD Jan Hamáček dospěli k textu koaliční smlouvy, který je podle Hamáčka akceptovatelný pro sociální demokracii. Podle předsedy ČSSD byly vyřešeny všechny záležitosti ohledně pojistek, které strana v koaliční smlouvě chtěla mít. S přesným zněním návrhu dohody chce seznámit nejprve v pátek vedení ČSSD.

sinfin.digital