Nezvladatelné dluhy? Osobní bankrot umožní nový start, věřitel ale nemusí dostat nic

ČTK

sta

Bude jedno, kolik kde dluží. I tak se lidé s dluhy nejspíš budou moci dostat do procesu oddlužení. Ministerstvo spravedlnosti tak hledá cestu, jak co nejvíc lidí dostat z dluhové pasti. Proces by měl trvat podle výše pohledávek tři, pět nebo sedum let, navrhuje Sobotkův kabinet. Snadnější bude od příštího roku možná i cesta do osobního bankrotu. Věřitelé ale nemusí vidět své peníze zpět. Novelou insolvenčního zákona se ještě bude muset zabývat parlament.

Cílem návrhu ministerstva spravedlnosti je to, aby se více lidí dostalo z dluhové pasti. Institut oddlužení by se měl stát dostupnějším. "Platný právní stav neumožňuje významné části dlužníků jejich dluhovou situaci řešit, neboť jejich dluhy v průběhu času dosáhly takové výše, že je už nejsou schopni uhradit v plné výši ani splátkami ze svých příjmů, ani výtěžkem z rozprodeje svého disponibilního majetku," uvedlo ministerstvo.

Oddlužení nebo také osobní bankrot je způsob řešení úpadku, který má dlužníkovi umožnit nový start a motivovat ho k aktivnímu zapojení do umořování dluhu. Ministerstvo chce zcela odstranit stávající vstupní podmínku, podle níž musí být dlužník schopen uhradit v pěti letech 30 procent svých dluhů.

Milion Čechů žije pod hranicí chudoby

sinfin.digital