Nikdo relevantní mi neříká, abych složil mandát, brání svůj post v Bruselu Telička

Lucie Bednárová

Pavel Telička si i po rozchodu s hnutím ANO ponechá místo v Evropském parlamentu, kam byl zvolen jako lídr jeho kandidátky v evropských volbách v roce 2014. „Nemám pocit, že by někdo z relevantních subjektů říkal, abych složil mandát,“ uvedl dnes pro redakci INFO.CZ, které také potvrdil, že se nehodlá vzdát ani pozice místopředsedy Evropského parlamentu. Někteří čeští europoslanci si ale myslí, že by to udělat měl.

„Nebylo to emotivní, ale po zralé úvaze a odráželo to naši vzájemnou komunikaci (s Andrejem Babišem; pozn. red.),“ řekl na dnešním brífinku pro novináře europoslanec Pavel Telička. Bylo to jeho první oficiální vystoupení poté, co začátkem týdne šéf hnutí ANO Babiš, za které byl Telička v roce 2014 zvolen do Evropského parlamentu, oznámil, že europoslanec s hnutím končí. Telička to následně potvrdil. Důvodem rozchodu byly dlouhodobé neshody mezi oběma muži a rozdílné pohledy zejména na evropskou a zahraniční politiku.

„Je pro nás podstatný náš vztah k EU a naše účinkování v ní a také to, jak se hnutí ANO postaví k opětovné kandidatuře prezidenta Zemana v lednových volbách, jací lidé se objevují na kandidátkách hnutí ANO do parlamentních voleb a jaká je vazba Andreje Babiše na média,“ vyjmenoval ty nejpodstatnější Telička.

Generace komunistů musí vymřít. Na Západě se mají lépe, protože nekradou, říká Orko Vácha

sinfin.digital