Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Nová platební metoda v kryptoměně Bitcoin

Nová platební metoda v kryptoměně Bitcoin
 

Společnost Pražská plynárenská se od června zařadila mezi společnosti, které se nebojí využívat nové technologie a svým zákazníkům, používajícím zákaznický portál, umožnila platit zálohy i faktury v kryptoměně Bitcoin.

„Nebyli jsme sice na českém trhu první společností, která umožnila přijímat platby v Bitcoinech, ale jsme první korporací v Čechách, která se rozhodla aplikovat moderní technologie plateb a díky tomu jsme si vysloužili uznání v bitcoinové komunitě“, uvedl Pavel Janeček předseda představenstva Pražské plynárenské.

Bitcoin umožnuje provádět platby bez centralizované autority (bankovní instituce) komukoliv na světě. Není potřeba si otevírat žádný účet, tak jak to funguje u bankovních institucí, ale stačí mít staženou bitcoinovou peněženku. Platby jsou realizovány pouze přes tyto kryptografické peněženky, které obsahují jedinečný digitální podpis odesílatele a příjemce dané kryptoměny. Běžný uživatel kryptoměn může Bitcoin nakoupit na burze, v kryptosměnárně nebo v bitcoinmatu.

Pražská plynárenská inkasované platby v Bitcoinech převádí do českých korun přes rozhraní platební brány, ve které náš zákazník zaplatí zvolenou platbu ze svojí bitcoinové peněženky. Společnost tedy inkasuje veškeré platby v domácí měně, neboť současná legislativa se staví ke kryptoměnám jako k zásobám bez ohledu na to, za jakým účelem jsou drženy. Účetní a daňové aspekty pro korporace jsou tak v procesu nalezení optimálního zobrazení digitální měny v účetnictví.

Platbu v Bitcoinech umožňuje Pražská plynárenská svým zákazníkům nejen za odběr energií, ale i při využití nabídky koupě fotovoltaické elektrárny. Společnost nabízí prostřednictvím svého partnera možnost pořídit si fotovoltaickou elektrárnu „na klíč“, tedy komplexní řešení, které usnadní veškeré náležitosti s tím spojené.

Příští rok uplyne 10 let od založení kryptoměny Bitcoin, která byla vytvořena osobou či osobami vystupujícími pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Za tuto dobu si kryptoměna prošla turbulentním vývojem, oslavováním i zatracováním. Stále si však udržuje svoje první a nejsilnější postavení na trhu kryptoměn. Bitcoin, ale i další kryptoměny se postupně stávají zajímavé i pro investory a finanční instituce, kteří si začínají uvědomovat, že nemít určitou minimální část svého kapitálu v kryptoměně, by je mohlo v budoucnu limitovat. Přestože jsou okolo kryptoměn diskuze o jejich budoucnosti, je to oblast, která se dynamicky rozvíjí a můžeme ji přirovnat k internetu či bezkontaktním platbám, o kterých si lidé v době jejich vzniku také mysleli, že se nikdy nestanou běžnou součástí našich životů a věřme, že za pár let se budeme takto dívat i na Bitcoin.

 

Začít s Bitcoiny není vůbec složité. Stačí si stáhnout bitcoinovou peněženku, nakoupit Bitcoiny např. v bitcoinmatu a začít s nimi platit v e-shopech, kavárnách nebo za energie.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1