Nová předpověď: Kdy znovu udeří silné mrazy?

Eliška Kubátová

Česko zažívá zimu se vším všudy. Extrémní mrazy a husté sněžení sice vystřídalo teplejší počasí, podle meteorologů ale je dobré mít se dál na pozoru. Varují před velmi silným větrem, dalším sněžením a závějemi. Zatímco řidiči trpí, provozovatelé skiareálů si nemůžou stěžovat. Před víkendem hlásí nejlepší podmínky od roku 2004 a desítky centimetrů sněhu.

Výstraha meteorologů platí prakticky pro celou republiku až do odvolání. V noci podle nich dorazí do Česka silný jihozápadní vítr, který na hřebenech hor může v nárazech dosahovat až 130 km/h. Spolu s ním můžou řidiči čekat závěje a sněhové jazyky.

„Ve čtvrtek a pátek budou teploty kolem bodu mrazu a může padat i déšť se sněhem,“ předpověděl pro INFO.CZ František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Oteplení je ale jen dočasné, o víkendu už budou teploty zpátky hlouběji pod nulou.

„Za ty dva stupínky Celsia, které budou zítra a v pátek v odpoledních maximech v nížinách, budeme rádi, protože od soboty by zase měly přijít trvalé teploty pod bodem mrazu,“ řekla redakci meteoroložka ze společnosti Meteopress Dagmar Honsová.

sinfin.digital