Novičok versus česká sněmovna. Pravice volá po razantnější reakci, komunisté chtějí vyčkávat

ČTK

lup

Česká republika měla postupovat razantněji hned poté, co ji Rusko spojilo s chemickou látkou novičok, která byla v Británii použita při otravě dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. ČTK to řekl šéf ODS Petr Fiala. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v reakci na prohlášení premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), že ČR zvažuje vyhoštění ruských diplomatů, uvedl, že už vyhoštěni měli být. Pro razantní diplomatický krok se vyslovují i zástupci TOP 09 či Starostů a nezávislých, naopak šéf komunistů Vojtěch Filip by počkal do vyřešení případu. Hrad záležitost nekomentoval.

Česká diplomacie měla podle Fialy přistoupit k Rusku razantněji hned poté, co zemi spojilo s nervovou látkou užitou v jihoanglickém Salisbury. "Vláda místo toho vyčkávala a začala reagovat až po tlaku opozice. Chystané kroky premiér Babiš zatím oznámil jen jako záměr, uvidíme, zda k tomu nakonec opravdu dojde," uvedl. Za současné situace je podle něj nutno jednat rozhodně a hájit české národní zájmy a důstojnost.

Předseda KDU-ČSL Bělobrádek ČTK při dotazu na vyhoštění napsal, že už se to dávno mělo stát. Opačný názor má šéf komunistů Filip. "Myslím, že do řádného vyšetření případu by šlo o předčasný krok," uvedl.

Rusko to prostě dělá šikovně. Na Česko stačí stovka trollů, hrají na národní mýty, říká Foltýn

sinfin.digital