Nový ministr školství nazval tisíce učitelů negramoty. Ti věří, že ho z rezortu vytlačí

Eliška Kubátová

Jen pár dní v křesle ministra školství stačilo Stanislavu Štechovi k tomu, aby si proti sobě poštval drtivou většinu českých učitelů. Důvodem je jeho sobotní status na facebooku, kde označil víc než 20 tisíc pedagogů, kteří podepsali petici proti kariérnímu řádu, za negramotné. Pedagogická komora ho proto vyzývá k rezignaci. Pokud ji sám nepodá, hodlají ho k tomu učitelé donutit chystanou výzvou. Od té si učitelé hodně slibují – případný tlak podle nich Štech neustojí.

„Mně na tom nejvíce vadí, že jako ministr vlády zpochybnil ústavní právo občanů podepisovat petice a za to by měl odstoupit. To si v demokratické zemi ministr vlády nemůže dovolit,“ řekl dnes pro INFO.CZ koordinátor vzniku Pedagogické komory Radek Sárközi, podle kterého petici navíc komora ani nezorganizovala – stojí za ní petiční výbor složený z řadových učitelů a ředitelů škol.

„Zadruhé samozřejmě urazil učitele a tím v podstatě naštval všechny své – v uvozovkách – podřízené, kteří ho už nebudou brát vážně. Vzbouří se proti němu. Uvažujeme o tom, že bychom napsali výzvu, aby odstoupil, pokud to sám neudělá. Podle mě ji do týdne podepíše všech 150 tisíc učitelů. On mimochodem na nějakém setkání už jako náměstek ministryně školství označil přítomné učitele za póvl,“ prozradil redakci další plánované kroky Sárközi.

Plánovaná výzva, kterou chtějí učitelé na ministra zatlačit, aby křeslo ministra opustil, podle Sárköziho přijde, jen když to sám neudělá. „On asi sám nechce, aby proti němu vystoupilo přes 100 tisíc učitelů. Měl by proto odstoupit sám,“ řekl koordinátor vzniku Pedagogické komory. Výzva k odstoupení podle něj nakonec přinese ovoce. „Bude to velký problém pro ministra, pro ČSSD a tyto záležitosti se budou propírat v médiích. Takže si myslím, že to neustojí,“ řekl Sárközi redakci.

Paroubek byl dobrý šéf, obdivuji jeho přehled, říká místopředseda ČSSD Jan Hamáček

sinfin.digital