Nový předseda KDU-ČSL vyhlašuje boj exekucím. A napříště chce resorty školství a práce

Marek Výborný v rozhovoru pro INFO.CZ hovoří o prioritách nového vedení lidovců. Kromě školství a podpory mladých rodin je to boj s exekucemi. KDU-ČSL by podle něj v příštích volbách měla dosáhnout takové výsledku, aby byla relevantním partnerem pro sestavování vlády. Lidovci byli dříve typičtí tím, že měli téměř monopol na ministerstvo zemědělství, Výborný ale zavelel k otočce. Pro něj jsou prioritou KDU-ČSL ministerstva školství a práce a sociálních věcí.

Včera jste zcela jistě zažíval pocity euforie, nepadá na vás ale s několika hodinovým odstupem tíha odpovědnosti?

Už včera jsem se snažil nepřipouštět euforii, moc dobře vím, že to pouze o odpovědnosti. Věděl jsem ale, do čeho jdu. A pokud jde o tu odpovědnost, nejde o to, zda obstojí Marek Výborný, ale zda obstojí celá KDU-ČSL.

Možná do jisté míry překvapivým momentem sjezdu je, do jaké míry se obměnilo nejužší vedení strany. Je tam dost nových tváří, což je na tradiční konzervativní stranu pozoruhodný výsledek.

Jsem určitě rád, že ve vedení zůstal Jan Bartošek. On bude nejen tou kontinuitou, ale také velkým přínosem. Je to předseda našeho poslaneckého klubu. Jsem rád, že součástí předsednictva zůstává předseda senátního klubu Petr Šilar. Také on ztělesňuje kontinuitu. Zároveň nezapírám, že jsem stál velmi o to, aby součástí týmu byl Marina Jurečka. To se sice nakonec nepodařilo, my jsme si to ale vyříkali, a i on bude součástí mého širšího konzultačního týmu.

Reportáž: Proč Slováci volí ve volbách extremisty?

sinfin.digital