Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

O výhodách EU politici v Česku nemluví, burcuje Pospíšil. Přiznává i přešlapy

O výhodách EU politici v Česku nemluví, burcuje Pospíšil. Přiznává i přešlapy

Zákon o referendu je cesta k czexitu. Tak se staví k normě, kterou projednávají poslanci, předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil. Za protievropské nálady podle něj ale mohou i politici, kteří se za Evropskou unii za posledních 20 let jasně nepostavili. Ekonomické výhody jsou přitom nesporné. Členství napomáhá obchodu a Česko je tzv. čistým příjemcem - více peněz z Unie dostane, než do Bruselu odešle. O situaci kolem možného referenda mluvil Pospíšil také v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Kde se vzaly ty nálady? To nemá ve střední Evropě obdoby…

Jedním z důvodů je, že čeští politici příliš občanům nevysvětlují výhody, které přináší České republice a hlavně občanům naše členství v EU. Pak je to i určitá přirozená skepse nás Čechů řekněme k něčemu, co přichází zvenčí. V neposlední řadě to budou, a to je potřeba přiznat, i určité chyby, které dělá Evropská unie. Je řízena politiky, lidmi, a ti se dopouštějí chyb jako každé lidské společenství.

Říkal jste, že politici nejsou schopni vysvětlit ty výhody, tak zkuste to teď vy, konkrétně…

Výhody jednoznačně, podle mého názoru, převažují. Na prvním místě to jsou ekonomické výhody. Není to jen otázka peněz, které plynou do Česka z EU. To bylo celkem přes 700 miliard korun – rozdíl toho, co jsme poslali a co jsme získali. Je to téma i obecně ekonomiky. Česká republika je krásná ale relativně malá země a spojení s ekonomikami ostatních států EU je obrovské. Přes 80 % vývozu jde do států EU. Zahraniční investice do ČR přicházejí opět z 80 % ze zemí EU.

Ekonomové jasně říkají, že kdyby dnes Česká republika vystoupila z Evropské unie, pak by to byla ekonomická katastrofa. I odpůrci by si měli uvědomit, že je to jednoznačná ekonomická výhodnost – být členem.

 Mluví se o tom, že to má vliv i na platy zaměstnanců v Česku. Až o třetinu. Je to nadsazené číslo? Nebo by skutečně tak rapidně klesly platy v ČR na některých pozicích?

Někteří ekonomové to takto jasně říkají. Já nejsem ekonom. Odborníci říkají, že by klesl náš vývoz na Západ, stoupla by nezaměstnanost a určitě by to mělo vliv i na výši platů.

Celý rozhovor si můžete přečíst na Blesk.cz.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1