O vyšetřovatele Čapího hnízda se zajímá policejní inspekce. Měl jít na ruku lidem „od Rittiga“

ČTK

lup

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje informace z rozsudku k případu Neograph, který měl na starosti vyšetřovatel Pavel Nevtípil. Stejný policista vyšetřuje také údajný dotační podvod při stavbě farmy Čapí hnízdo, v němž čelí obvinění i premiér Andrej Babiš (ANO). Server iROZHLAS.cz dnes uvedl, že na základě rozsudku panují pochybnosti, zda kriminalista vyšetřoval kauzu Neograph nestranně. Nevtípil podle soudkyně pražského vrchního soudu "plnil vůli osob" spojených s lobbistou Ivo Rittigem. Na inspekci se obrátili kriminalistovi nadřízení z pražské policie.

"Generální inspekci bezpečnostních sborů kontaktovala pražská policie po prostudování osvobozujícího rozsudku, který zdejšímu odboru hospodářské kriminality zaslalo Městské státní zastupitelství v Praze k takzvanému založení do spisu," řekla serveru mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

V kauze Neograph kvůli tunelování papírny čelil obvinění Vladimír Sitta mladší, společně se svým otcem korunní svědek sledovaného případu předražených jízdenek pražského dopravního podniku, kde je Rittig s dalšími obžalovaný. Sitta po celou tvrdil, že jeho stíhání vzniklo na objednávku právě kvůli jízdenkové kauze, aby znevěrohodnilo jeho svědectví. Vrchní soud v Praze případ Neograph loni pravomocně uzavřel s tím, že Sitta žádný trestný čin se nespáchal. Nejvyšší státní zástupce ale nedávno proti zprošťujícímu rozsudku podal dovolání.

sinfin.digital