Obchod s chudobou: Asistent europoslance Pospíšila pozastavil kvůli kritice za pronájem bytů členství v ODS

ČTK

raz

Asistent předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila v Evropském parlamentu Jan Zedník pozastavil své členství v ODS a stáhl kandidaturu v komunálních volbách kvůli kritice za to, že skoupil se svými partnery desítky bytů, často v lokalitách, kde většina nájemníků žije ze sociálních dávek. Zároveň ale odmítl, že by se dopustil něčeho nemorálního. Chce v ODS záležitost vysvětlit a očekává, že se do strany vrátí. Obhájit se hodlá i před Pospíšilem, který v sobotu uvedl, že je připraven Zedníka propustit.

Europoslanecký asistent Zedník, který se v Bruselu zabývá ochranou spotřebitele, nakoupil podle Českého rozhlasu spolu se svými obchodními partnery 116 bytů v Mostě a nedalekých Obrnicích.

Zedník v prohlášení zaslaném ČTK odmítl, aby byl spojován s takzvaným obchodem s chudobou. "Pořízení nemovitého majetku pomocí hypotečních úvěrů za účelem pronájmu není možné v demokratické společnosti považovat za nelegální, nepoctivou, či dokonce snad skandální aktivitu. Rozhodně ne v mém případě, když nájemné dosahuje v mnou vlastněných bytech v médiích propírané lokalitě Most v průměru nižších hodnot, než jaké jsou v dané lokalitě u bytů v osobním vlastnictví obvyklé," napsal.

ANALÝZA: Co spadne s novou vládou pod stůl? Otazník je nad exekucemi nebo dávkami na bydlení

sinfin.digital