Obtěžování v práci zažila třetina českých žen, sexismus se u nás toleruje, říká aktivistka

Michaela Trnková

Každý třetí obyvatel Česka se na pracovišti setkal s určitou formou sexuálního obtěžování. Jde například i o nepříjemné narážky se sexuálním podtextem. Vyplývá to z průzkumu online platformy pro vzdělávání VímVíc.cz. Podle ředitelky České ženské lobby Hany Stelzerové v tuzemsku převažuje velká tolerance k sexismu, násilí vůči ženám a také vůči dětem. Oběti navíc často nevědí, kam se mají obrátit o pomoc.

Celosvětová kampaň #MeToo nastartovala diskuse o sexuálním obtěžování naskrz celou společností. Problém se nevyhýbá ani korporátní sféře. Podle serveru VímVíc.cz se minimálně s nevhodnými poznámkami sexuálního charakteru od svého zaměstnavatele setkalo 33 procent lidí. S tímto jevem se na pracovišti setkalo 37 procent dotázaných žen a 26 procent mužů. Průzkumu se zúčastnilo 259 lidí.

3775041:article:true:true:true

Aktivistiky však upozorňují, že nejde jen o nevhodná slova a obtěžování. Kritizují také postoj části Čechů k sexuálnímu násilí, tedy k mnohem závažnějšímu jevu. Stelzerová podotkla, že je v Česku rozšířený názor, že si ženy za útoky mohou samy, protože se chovaly nevhodně. "Násilí je vždy nepřijatelné a může za ně ten, kdo ho páchá," zdůraznila. Uvedla, že v tuzemsku stále není dostatečná síť služeb a chybí osvěta.

sinfin.digital