Ochrana dat pacientů v českých nemocnicích je časovaná bomba, varuje výzkumník

Lenka Petrášová

Nebezpečí úniku zdravotnických dat je natolik reálný problém, že už jej jako vážný vnímají i šéfové nemocnic. Letos poprvé se v každoročním reprezentativním průzkumu mezi řediteli špitálů – HCI Barometru, obava z kybernetického útoku, respektive z nedostatečného zabezpečení proti němu, vyšvihla hned na třetí místo mezi pětadvacítkou dalších parametrů. A že se ředitelé bojí oprávněně, o tom svědčí mimo jiné veřejná statistika hlášení úniků dat ve zdravotnictví v USA. V doposud rekordním roce 2015 tu unikla citlivá data prakticky třetiny lidí v zemi – 113 milionů záznamů.

Úspory, plýtvání, efektivnější pořizování nových přístrojů, cena práce… To jsou věci, v nichž cítili šéfové nemocnic své největší rezervy v roce 2010. Napříč zemí se v těchto ryze ekonomických oblastech cítilo nedostatečně jistých až 92 procent šéfů zdravotnických zařízení. Všechno se zkrátka točilo kolem financí. Ani slovo o kybernetické bezpečnosti.

„Tehdy nás to ani nenapadlo, abychom tam takovou otázku zadávali, vůbec to nebylo téma k řešení,“ vysvětluje Daniel Vavřina ze společnosti Health Care Institute (HCI), která tyto průzkumy pod záštitou ministerstva zdravotnictví každoročně už patnáct let připravuje a sbírá jejich výsledky.

Špidla: Hackeři zaútočili na vodárny v Česku a ohrozili distribuci vody. Ututlalo se to

sinfin.digital