Odboráři zahájili sjezd, budou chtít zkrácení pracovní doby a zvýšení minimální mzdy

ČTK

bau

V Praze začal dnes dvoudenní sjezd největší odborové centrály v Česku. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), která zastřešuje 29 svazů s asi 310.000 členů, si zvolí na další čtyři roky vedení a stanoví svou další strategii. Odbory chtějí tlačit na zkrácení pracovní doby o 2,5 hodiny týdně a na růst mezd. Požadovat budou zvýšení minimální mzdy z 12.200 na 13.700 korun od ledna. Při zahájení sjezdu to řekl předseda ČMKOS Josef Středula.

"ČR se nenachází tam, kde si nezaslouží. Myslíme si, že mzda ve výši deset eur včetně odvodů v zemi, která má slušný výkon ekonomiky, není v pořádku. Čeští zaměstnanci mají rozhodně na víc," řekl Středula. Dodal, že odboráři budou "nekompromisně vyjednávat" o dalším navýšení mezd. U minimální mzdy budou požadovat růst o 1500 korun od ledna.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se růstu minimální mzdy o požadovanou částku nebrání. "Principiálně s tím nemám problém," řekl novinářům Babiš. Podle něj je výše nejnižšího výdělku otázkou dohody mezi odboráři a zaměstnavatelskými svazy.

Bývalý Šlachtův detektiv zadržený na Ukrajině prodával odposlechy, hrozí mu sedm let

sinfin.digital