Odchod ministrů ANO je podle ústavních právníků stále ve hře. Sobotka by nemusel žádat o důvěru

Pokud se předseda vlády Bohuslav Sobotka rozhodne kvůli kauze jednokorunových dluhopisů odvolat ministra financí Andreje Babiše z vlády, což by nejspíš znamenalo rezignaci všech ministrů hnutí ANO, nemusel by při pokračování menšinové koalice ČSSD a KDU-ČSL žádat sněmovnu o důvěru. „Předseda vlády není ústavně nucen při změně koalice žádat o důvěru,“ upozorňuje ústavní právník Jan Kysela. Zároveň platí, že sněmovna může vyslovit nedůvěru vládě hlasováním na základě návrhu alespoň padesáti poslanců nadpoloviční většinou všech hlasů. Hnutí ANO přitom disponuje sedmačtyřiceti poslanci. Samo tak nemá dostatek hlasů k vyvolání takového hlasování.

O politických důsledcích případného odvolání Babiše z vlády jsme psali ve druhé polovině minulého týdne. Jednoduše řečeno lze říct, že by na takovém manévru vydělal výhradně předseda hnutí ANO, umožnilo by mu to krátce před volbami stylizovat se do role otloukánka, proti němuž se spojují všechny zavedené politické strany. Ještě intenzivněji by tak voliče lákal na změny, jejichž společným jmenovatelem je vyrvat zavedené pořádky z jejich kořenů.

Pokud jde o ústavně-právní mantinely, v rámci kterých se Sobotka při realizaci poměrně divokého plánu musí pohybovat, ústavní právníci oslovení redakcí INFO.CZ mají vcelku jasno. Klíčové pro premiéra Sobotku je především to, že by po očekávané rezignaci všech ostatních ministrů z hnutí ANO nemusela menšinová koalice sociálních demokratů a lidovců žádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. „Jakkoliv by to z hlediska jakési ústavní kultury bylo vhodné. Místo většinové vlády tří stran by tu byla menšinová vláda dvou stran,“ uvedl v rozhovoru pro INFO.CZ ústavní expert Jan Kysela.

ANALÝZA: Sobotkův pat. Odvoláním Babiše by skoro nic nezískal, tak jako tak tratí

sinfin.digital