Okamura se na klubu Pirátů dušoval, že SPD Babišovu vládu nepodpoří, říká Pirát Ferjenčík

Poslanec a dosavadní zastupitel Pirátů na pražském magistrátu v rozhovoru pro INFO.CZ říká, že se centrální politika od pražské zase tolik neliší. Až na zájem médií. Pokud jde o dění ve sněmovně a sestavování vlády, situaci glosuje chladně a s nadhledem. Jeho odhad je, že první vláda Andreje Babiše ve sněmovně důvěru nezíská. „Minimálně pan Okamura se na jednání s námi dušoval, že menšinovou vládu nepodpoří a ani neodejdou ze sálu,“ říká. Babiš by podle něj mohl být úspěšnější až při druhém pokusu.

První hodiny ustavující schůze sněmovny působily dojmem neřízeného chaosu. Co se ve sněmovně podle vás v pondělí po poledni dělo?

Já myslím, že se Jaroslav Faltýnek z hnutí ANO náramně bavil. Podle mě to měli celé takto nachystané.

Kdo?

Hnutí ANO s komunisty.

A co jim šlo? Jaký byl jejich společný zájem?

Šlo jim o to, aby zapůsobili velkoryse. Vyhověli přece demokratické opozici a všem stranám, aby měly v mandátovém a imunitním výboru své zastoupení. Současně ale dosáhli ze svého pohledu nejlepšího možného výsledku, pokud jde o své zastoupení ve výboru. Namísto osmnácti členů, což byl původně návrh Starostů, a Piráti ho podpořili, se jim podařilo prosadit, aby měl členů devatenáct. Přestože má ve sněmovně ANO a SPD polovinu křesel, v mandátovém a imunitním výboru jich mají deset. Nemluvě o součtu ANO, SPD a KSČM.

Topolánek Zemana určitě porazí. Ženy na fotkách viděly, že je rostlý jako topol, říká Horák

sinfin.digital