OLAF vyšetřil Babišovu kauzu Čapí hnízdo. Případ teď mají v rukou české úřady

ČTK

lup

Evropský úřad proti podvodům (OLAF) uzavřel své vyšetřování okolo dotací pro farmu Čapí hnízdo. Výsledky OLAF postoupil příslušným orgánům v Česku a Evropské komisi. Podle informací ČTK spis zatím do komise nedorazil. Mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová řekla, že se k vyšetřování nebude nijak vyjadřovat, ministerstvo financí tvrdí, že zatím žádné dokumenty neobdrželo. Premiér Andrej Babiš (ANO), který byl kvůli farmě v Česku obviněn, nechtěl informaci komentovat.

"V prosinci 2017 dokončil OLAF vyšetřování možných nesrovnalostí v projektu Farma Čapí hnízdo, který byl spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj. OLAF uzavřel případ s doporučeními Evropské komisi a příslušným soudním orgánům v České republice," uvedla mluvčí Silvana Enculescuová. Dodala, že následné kroky spadají pod české orgány, úřad se proto nebude k věci nadále vyjadřovat.

Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec ČTK řekl, že k dnešnímu dni ministerstvo žádné rozhodnutí nedostalo. "Vyšetřování nebudeme nijak komentovat," řekla na dotaz ČTK mluvčí státních zástupců Zenklová.

"Čapí hnízdo neřeším, nevím o tom. Měli jsme jednání, takže jsem nečetl mediální výstupy," reagoval dnes Babiš na dotaz novinářů, zda má informace o tom, že OLAF uzavřel vyšetřování. K záležitosti se blíže vyjadřovat nechtěl.

Babiš láká KSČM. V řadě oblastí si rozumí, podporu pro vládu si ale zatím nedojednal

sinfin.digital