Opozice ztrhala rozpočet. Vadí nízké investice i čtyřicetimiliardový deficit

ČTK

luš

Vláda by podle opozice měla přepracovat státní rozpočet na příští rok. Namísto deficitu ve výši 40 miliard korun by měl být rozpočet vyrovnaný, investice by se naopak měly zvýšit na 150 miliard korun, navrhla TOP 09 ústy někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska. Přepracování navrhovala i SPD Tomia Okamury, chce snížit mimo jiné výdaje na zahraniční mise českých vojáků.

„Je to rozpočet přerozdělovací a protireformní,“ komentoval vládní návrh Kalousek. „Ve své rozhazovačnosti je ten rozpočet potenciálně asociální,“ poznamenal ke zvýšení starobních důchodů s tím, že stát na ně v letech ekonomického poklesu nebude muset mít dost peněz.

Meziroční nárůst výdajů rozpočtu o 140,9 miliardy korun je podle Kalouska poměrně raketový nárůst, většina z nich míří do spotřeby. Výdaje na investice ve výši 122 miliard korun sice meziročně mají zvýšit o 32 miliard korun. V poměru k celkovým výdajům ale budou nižší než za ekonomické krize v roce 2012, upozornil Kalousek. Navrhl tento poměr vyrovnat a na investice dát nejméně 150 miliard korun.

Zeman se ve Sněmovně přimlouval za Babišův rozpočet. Zkritizoval plýtvání a rýpl si do Kalouska

sinfin.digital