Ostatky trojice padlých vojáků jsou v Česku. Na Ruzyni se konal smuteční ceremoniál, kaplan vyzdvihl jejich oběť

ČTK

Těla tří českých vojáků zabitých při teroristickém útoku v Afghánistánu se vrátila do Česka. Armádní speciál s ostatky vojáků přistál v Praze Ruzyni dnes krátce po 16:00. Na letištní ploše se uskutečnil smuteční ceremoniál, při němž hlavní kaplan armády Jaroslav Knichal mluvil o ztrátě padlých vojáků a o tom, že obětovali svůj život při ochraně jiných. Ceremoniálu se zúčastnily rodiny vojáků, prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) a další představitelé státu a armády.

Armádní speciál doprovodily od českých hranic gripeny. V době jeho příletu se na památku padlých vojáků Martina Marcina (36), Kamila Beneše (28) a Patrika Štěpánka (25) rozezněly zvony v katolických kostelech a chrámech. Muže zabil v neděli sebevražedný atentátník, když byli na hlídce několik kilometrů od spojenecké základny Bagrám.

Armádní speciál vstoupil do českého vzdušného prostoru v 15:50. Po přistání letadlo přijelo po letištní ploše k pozůstalým, vojáci vyzvedli ze stroje rakve zakryté národními vlajkami a uložili je na katafalky. Knichal v krátkém smutečním slovu mluvil o ztrátě, kterou teroristický útok způsobil. "Prožíváme ztrátu našich zemřelých vojáků. Je to ztráta, která nás připravuje o inteligenci, srdce, vůli, o někoho, kdo jednal spravedlivě a krásně," řekl kaplan.

sinfin.digital