Otrava v Hradci Králové není infekční onemocnění, pravděpodobně ji způsobil stafylokok

ČTK

mst

Krajská hygienická stanice (KHS) hodnotí otravu desítek lidí jídlem z rychlého občerstvení v centru Hradce Králové na počátku týdne jako izolovanou událost. Nejde o infekční onemocnění, které by se mělo dále přenášet mezi lidmi.

„Věříme, že její příčinu se nám podaří objasnit. Podle sdělení laboratoří musíme na kompletní výsledky počkat do konce příštího týdne,“ uvedla mluvčí hradeckých hygieniků Veronika Krejčí.

Podle zjištění hradecké fakultní nemocnice, která ošetřila 57 lidí, mohl být za otravou převážně mladších lidí toxin, který produkuje zlatý stafylokok. „Pokud by skutečně byl tento mikrob původcem daných obtíží, odpovídalo by to i našim předpokladům,“ uvedla Krejčí. Podle ní zlatý stafylokok produkuje v potravinách nebo pokrmech toxin - bakteriální jed, který po krátké době po konzumaci dané potraviny vyvolá velice těžký stav postižení zažívacího traktu se zvracením, průjmy, výraznou nevolností a to vše bez teplot.

„Tento stav je skutečně velice dramatický, naštěstí většinou relativně velice rychle odeznívá a nezanechává žádné následky. Nicméně pro definitivní potvrzení a vysvětlení celého případu je nezbytné vyčkat na výsledky dalších vyšetření, zejména vzorků potravin,“ sdělila Krejčí.

Prezident Zeman póvlizuje, sprostý je záměrně, mluví poklesle a bez úcty, říká jazykovědec Oliva

sinfin.digital