Padlé české vojáky pohřbí s vojenskými poctami, po celé zemi se rozezní sirény

ČTK

luš

Vojáci, kteří zemřeli v neděli po sebevražedném útoku atentátníka v Afghánistánu, budou pohřbeni s vojenskými poctami. Termín posledních rozloučení se třemi padlými zatím nebyl stanoven, řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Pohřby by se měly konat v místech bydliště vojáků. Na památku padlých se také ve středu v poledne rozezní po celém Česku sirény, rozhodl podle úřadu vlády premiér Andrej Babiš.

Ostatky vojáků zpět do České republiky přiveze podle současných předpokladů vojenský speciál ve středu v 16:15. Pietního ceremoniálu se zúčastní vrcholní představitelé České republiky. Účast slíbil prezident Miloš Zeman, potvrdil dnes ČTK jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Přítomen bude i ministr obrany Lubomír Metnar, který se předčasně vrátí z dovolené.

Přesnou podobu pietního ceremoniálu armáda nyní připravuje. Před čtyřmi lety, kdy při sebevražedném útoku zemřelo celkem pět českých vojáků, byly rakve padlých při převozu zabaleny do české vlajky. Rakve z letounu po příletu vynesla za zvuků smuteční hudby čestná stráž a vystavila je na černě zahalené katafalky na letištní ploše. Vojenský kaplan poté přednesl smuteční řeč a modlitbu za zemřelé. Pietní akt zakončila státní hymna.

Armádní letadlo s ostatky přistane ve středu netradičně na ruzyňském letišti. Důvodem je, že na vojenském letišti v pražských Kbelích se v současné době rekonstruuje vzletová a přistávací dráha. Vojenské airbusy proto dočasně létají na Ruzyň, řekla ČTK mluvčí kbelské základny Zuzana Špačková.

K čemu máme vojáky? Aby s americkými spojenci bojovali za svobodu Afghánců. Glosa P. Novotného

sinfin.digital