Padne kvůli Babišovi vláda? „Neumím si to představit," říká pro INFO.CZ Kalousek

Miroslav Kalousek (TOP 09) nepochybuje, že by měl být Andrej Babiš odvolán z vlády. V exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ také vzkazuje Bohuslavu Sobotkovi, že si sedm měsíců před volbami nedokáže představit, že by se ve sněmovně v takovém případě našla většina hlasů pro pád jeho vlády. TOP 09 podle něj nepůjde po volbách do koalice nejen s komunisty, nýbrž také s hnutím ANO. „Oba dva subjekty mají za cíl mnohem autokratičtější správu země, než je svobodná parlamentní demokracie,“ vysvětluje. A pokud předseda hnutí ANO hovoří o svém boji s prohnilým systémem, Kalousek mu připomíná, že ten systém se jmenuje právě parlamentní demokracie. 

Co by se dělo řekněme před deseti lety, pokud by některý z ministrů české vlády čelil obdobným podezřením jako nyní předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš?

Především by to byl v tuto chvíli bývalý ministr a spekulovalo by se o tom, zda bude, či nebude obviněn. A bez ohledu na to, zda jeho chování a jednání znamenalo či neznamenalo kolizi s trestním zákoníkem, je jeho jednání do té míry neetické, že by prostě tím ministrem být nemohl. Obzvlášť když je to ministr, který má ve štítu boj s daňovými úniky a každý den stále více a více vychází najevo, že se těch daňových úniků dopouštěl zejména on.

Kde si myslíte, že nastal v tomto ohledu zlom? Bylo to až s nástupem Andreje Babiše anebo už předtím?

Myslím si, že zlom nastal v okamžiku, kdy byla významně omezena svoboda slova v České republice. A teď nemluvím jen o tom, že pan ministr Babiš koupil největší vydavatelský dům v České republice, ale samozřejmě také o vlivu jeho stomilionových částek, které každý rok putují do reklamy a inzerce. A média, jak známo, jsou z reklamních ploch živa.

Audit se Babišovi nevyplatil. Policie šetří nákup předražených akcií, může jít o daňový únik

sinfin.digital