Parazitolog Šíma: Vakcína proti borelióze by mohla být na trhu do tří let

Tým parazitologů z Biologického centra AV v Českých Budějovicích úspěšně otestoval americkou vakcínu proti lymské borelióze. Jihočeští vědci zjistili, že vakcína, která by mohla na celém světě zabránit milionům onemocnění touto vážnou infekcí, stoprocentně funguje i na borelie, přenášené klíšťaty v České republice. Vedoucí týmu parazitologů Radek Šíma však v rozhovoru s INFO.CZ mírní příliš velká očekávání z brzkého uvedení vakcíny na trh. Rozhodovat totiž může vedle medicínských důvodů i ekonomika.

Na jakém principu vlastně vámi testovaná vakcína pracuje?

Velmi jednoduše řečeno se americké divizi farmaceutické firmy Sanofi podařilo uměle vyrobit povrchový protein, obsažený v obalu borelií. Pokud se látkou s tímto proteinem naočkuje organismus, imunitní systém se vytrénuje a později dokáže velmi rychle a spolehlivě rozpoznat, zda se v organismu snaží usadit borelie a začne je okamžitě likvidovat.

Dřívější pokusy o vývoj vakcíny proti borelióze vždy narážely na to, že borelií je mnoho druhů a to, co fungovalo na jeden druh, nefungovalo na druhý. Tenhle problém už se s novou vakcínou podařilo vyřešit?

Máte pravdu v tom, že zatímco v USA se vyskytuje prakticky jen jeden druh borelií, konkrétně Borrelia burgdorferi, v České republice evidujeme kolem dvaceti druhů, z toho ale dva naprosto dominantní. Dřívější vakcína v USA cílila pouze na americký druh. S touto novou vakcínou jsme ale schopni cílit prakticky na všechny druhy.

Jak je to možné? V čem byl postup vývoje této vakcíny jiný?

Přišlo se na to, že obal prakticky všech druhů borelií bez rozdílu obsahuje jen 7 typů zmiňovaných povrchových proteinů. A vakcína, uměle vytvořená americkou společností, je natolik univerzální, že obsahuje vlastnosti všech těchto typů. A tedy funguje i na všechny druhy borelií.

Pečinka: Já nic, já Petříček aneb Jak vznikal ministrův výbušný článek o Izraeli

sinfin.digital