Pendleři se zlobí: Čelíme útokům a osočování. Proč nezavřete taky Prahu?

Vláda dnes opět zpřísnila podmínky pro „pendlování“ zaměstnanců přes hranice. Pokud chtějí pendleři i nadále pracovat v zahraničí, musí si tam podle vlády najít ubytování (doporučené jsou tři týdny) a po návratu absolvovat v Česku dvoutýdenní karanténu. Někteří Jihočeši, kteří pracují za hranicemi v Rakousku, vládní rozhodnutí tvrdě kritizují. Podle nich je totiž riziko nákazy třeba v Praze mnohonásobně vyšší než v rakouském příhraničí. Pendleři jsou tak prý zbytečně vystaveni veřejnému „lynči“.

Právě spor o pendlery ukazuje, jak složité je dnes stanovení hranic pro volný pohyb osob kvůli zastavení pandemie. Pohled na evropskou mapu dosavadního výskytu infikovaných totiž jednoznačně ukazuje, že rizikové oblasti nekopírují státní hranice. A otázkou tak zůstává, zda by spíše než přes státní hranici neměl být omezen pohyb mezi rizikovými regiony bez ohledu na jejich příslušnost k určitému státu.

„Když se podíváte na počet infikovaných, je pro mě zatím mnohem větší riziko jet do Prahy než do okresu Gmünd,“ řekl INFO.cz Jiří Plecer, který pracuje v hotelu v rakouském Gmündu, ležícím přímo na rakousko-české hranici. Podle Plecera pendlerům ani tak nevadí, že jim vláda zakázala dojíždění do práce a nařídila, aby v zahraničí případně zůstali. „Vadí mi ta kampaň, která se proti nám vede. Jihočeská hejtmanka Stráská nás označuje pomalu za největší riziko. I někteří příbuzní a známí se na mě pak dívají jako kdybych tím, že pracuji v Rakousku, tady záměrně šířil nakažlivou nemoc,“ uvedl Plecer. S útoky a osočováním se podle informací INFO.CZ setkala i řada dalších pendlerů. Ti nyní horečně řeší, jak se s vládním nařízením vyrovnat.

Schmarcz: Hála není blb, ale dezinformátor. Hamáček se nemá za co omlouvat

sinfin.digital