Pět inauguračních nepravd Miloše Zemana. O médiích, Bakalovi nebo známkování politiky

abe

Zemanův čtvrteční inaugurační projev obsahoval několik zásadních nepravd a zavádějících tvrzení. Upozornil na to web Demagog.cz, který se specializuje na ověřování pravdivosti výroků politiků. Prezident se přitom mýlil v okamžicích, které vzbudily největší rozruch – když se navážel do novinářů, nezávislých médií a vlastníka společnosti Economia Zdeňka Bakaly. Z celkem dvaceti prověřovaných výroků mluvil prezident pravdu v deseti případech, pětkrát nikoli. Další dva výroky byly zavádějící a tři neověřitelné.

Nepravda č. 1: Bakala před krachem OKD vyvedl peníze na dividendách a okradl lidi o byty

Miloš Zeman během svého inauguračního projevu uvedl, že „ještě těsně před krachem podniku, který zaměstnává 10 000 osob, Zdeněk Bakala inkasoval posledních 16 miliard korun na dividendách a při tom jen tak mimochodem stačil okrást i nájemníky OKD o jejich byty“.

Podle webu Demagog je tento výrok nepravdivý především proto, že poslední dividendy byly vyplaceny v letech 2011 a 2012, tedy čtyři roky před úpadkem OKD, a nešlo o 16, ale 12 miliard za oba roky.

Co se týče bytů, Bakala sice slíbil nájemníkům, že je budou moci odkoupit, ale rozhodčí soud uvedl, že ze smlouvy nevyplývala povinnost nabídnout nájemníkům byty k odkoupení. Bakala jim je tedy nenabídnul, nicméně tvrzení o „okradení“ je podle serveru Demagog poněkud přehnané – byty lidem zkrátka ani nikdy nepatřily, aby jim je mohl někdo ukrást.

Poděkujme Zemanovi za obludnou inauguraci... A zrušme ho. Komentář Petra Holce

sinfin.digital