Petříček na odchodu? Když ho nezvolí místopředsedou ČSSD, zváží konec ve funkci ministra

ČTK

lup

Pokud březnový sjezd ČSSD nezvolí ministra zahraničí Tomáše Petříčka místopředsedou strany, zváží setrvání ve vládní funkci. Neúspěch na sjezdu by vnímal jako signál, že jeho politika nemá ve straně dostatečnou podporu. Petříček to dnes řekl novinářům. Na sjezdu chce prosazovat moderní levicovou politiku, v případě zvolení místopředsedou by pak chtěl ve vládě razantněji prosazovat priority ČSSD vůči hnutí ANO.

"Pokud by mi sociální demokracie podporu nedala, vnímal bych to, že moje politika nemá u delegátů, u straníků dostatečnou podporu, abych pokračoval dále," řekl Petříček. "Nechci teď předjímat, jak sjezd dopadne, nicméně já bych sám asi zvažoval, jestli budu setrvávat na pozici ministra zahraničních věcí," uvedl.

Petříček dlouhodobě čelí kritice ze strany prezidenta Miloše Zemana, který na sjezdu ČSSD promluví jako host. Šéf diplomacie ale nepředpokládá, že by vystoupení prezidenta mohlo jeho šance na zvolení nějak ovlivnit. "Nechci předjímat, s čím pan prezident přijede na sjezd. Já si myslím, že sociální demokracie je strana, která by se měla především řídit tím, co je v zájmu sociální demokracie, a nenechat si mluvit od nestraníků do toho, jaké je naše vnitřní rozhodování," řekl.

Rošáda na postech ministrů? Až po sjezdech ANO a ČSSD. Pokud tedy vůbec

sinfin.digital