Pícl pro INFO.CZ: ČSSD je rozkročená od Bruselu až po Moskvu. Lidé chtějí nové tváře v našem vedení

Markéta Žižková

Za kabinetu Bohuslava Sobotky působil Michal Pícl jako šéfanalytik předsedy vlády. Na nedělním sjezdu sociální demokracie bude prezentovat hlas mladé generace. „Byl bych rád, kdyby se vedení strany obměnilo poměrně výrazně, aby přibyly nové tváře. V minulém období jsem byl zodpovědný i za průzkumy veřejného mínění, které jsme si dělali. Lidé nás vnímají, že jsme stranou stejných tváří,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ. Sociální demokracie se i ve světle aktuálních úvah o referendu musí rozhodnout také o tom, jak se vidí v rámci EU. „Strana, jak ji dnes vidíte, je rozkročená od Bruselu po Moskvu, názory jsou široké. Musíme si jasně říct, co je pro nás EU a jaká je naše stranická pozice. Jednou z věcí, s níž chceme jít i na sjezd, je snaha vyvolat diskusi uvnitř strany o tom, co skutečně chceme,“ říká Pícl, který vede komisi pro evropské záležitosti.

Sociální demokracii čeká za pár dní sjezd. Vy podporujete v kandidatuře do vedení předsedu Idealistů Radima Hejduka. Budou mít mladí opravdu možnost promluvit do budoucnosti strany?

Jednoznačně patřím k těm, kteří Radima podporují, a to i v rámci toho, že jsem členem Idealistů a ti ho mají vygenerovaného jako člověka, kterého by rádi dostali do vedení strany. Byl bych rád, kdyby se vedení strany obměnilo poměrně výrazně, aby přibyly nové tváře. Nemusí se jednat o nejmladší lidi, rád bych tam viděl zástupce všech věkových kategorií. Ale chtěl bych, aby se vedení komplet obměnilo lidmi, kteří v něm ještě nefigurovali. V minulém období jsem byl zodpovědný i za průzkumy veřejného mínění, které jsme si dělali. Lidé nás vnímají, že jsme stranou stejných tváří. Byl bych rád, aby se toto změnilo.

Škromach: Lánská schůzka byla Chovancem řízená provokace. Z Babiše jsme udělali velkého politika

sinfin.digital