Pieta před Českým rozhlasem: Babiš tam neměl chodit, anebo neměl mluvit, tvrdí Jurečka

Andrej Babiš, byť je premiér, neměl na pietní akci k srpnu 1968 před budovu Českého rozhlasu vůbec chodit. A pokud už tam šel, neměl mluvit. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká první místopředseda lidovců Marian Jurečka. Podle něj se měl Babiš pouze v tichosti poklonit obětem invaze a okupace, položit věnec a nechat mluvit jiné lidi. „Jsem přesvědčený, že by Babiš se svou historií a svým životním příběhem, navíc poté, co sestavil vládu s podporou komunistů, prostě neměl na takovéto akci vystupovat. Nepůsobí věrohodně. Vnímám to jako plivnutí do tváře obětem invaze, včetně všech, kteří byli v následujících jedenadvaceti letech perzekuováni,“ vysvětluje Jurečka.

Na dnešní schůzi sněmovny, která měla původně rozhodovat pouze o navyšování důchodů, jste prosadili bod týkající se srpna 1968. Co vás k tomu přimělo a co tím sledujete?

Přiměly nás k tomu výroky některých politiků i atmosféra ve veřejnosti. Stále častěji se v poslední době potýkáme s relativizací toho, co se tady stalo nejen v srpnu 1968, ale i v následujícím období. Chceme tudíž, aby se Poslanecká sněmovna jasně vyjádřila v tom smyslu, že to byla invaze vojsk Varšavské smlouvy, po které následovala okupace, a že to bylo v rozporu s mezinárodním právem.

Ten bod jste prosadili hladce. Byli pro něj nejen třeba zástupci hnutí ANO, ale také několik komunistů…

Pro mě – musím říct – teda dost překvapivě…

„Estébáku ven.“ Pietu k výročí srpna 1968 zastínil pískot na Babiše, Václavák zaplnily tisíce lidí

sinfin.digital