Pirát, který rozkrývá prodej OKD: Česko Bruselu neříkalo pravdu, stát mohl porušit pravidla

ČTK, lup, jj

Stát se mohl při prodeji menšinového podílu v těžební společnosti OKD dopustit nedovolené veřejné podpory, soudí předseda sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci černouhelné firmy Lukáš Černohorský (Piráti). Ministerstvo financí podle zjištění komise tehdy podalo Evropské komisi nepravdivé a zavádějící informace ohledně privatizace OKD, sdělila Pirátská strana v dnešní tiskové zprávě. Ministerstvo financí dnes uvedlo, že se v roce 2015 připojilo jako poškozený k trestnímu řízení, které bylo na základě policejního vyšetřování zahájeno v souvislosti s privatizací OKD.

"Domnívám se, že pokud by se prokázalo, že se stát dopustil nedovolené veřejné podpory, prodal OKD pod cenou a navíc záměrně poskytl Evropské komisi zavádějící informace, měli by tehdejší majitelé Karbon Investu vrátit neprávem získané peníze zpět státu," uvedl Černohorský, jenž o záležitosti informoval minulý týden eurokomisařku pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou.

"Ministerstvo financí se v roce 2015 připojilo jako poškozený k trestnímu řízení, které bylo na základě policejního vyšetřování zahájeno v souvislosti s privatizací OKD. Česká republika tím dala jednoznačně najevo, že se cítí být okolnostmi privatizace OKD poškozena," uvedlo dnes MF. Tento postoj úřad neformálně sdělil i Evropské komisi, se kterou je připraveno v dané věci maximálně spolupracovat. "O všech těchto skutečnostech MF sněmovní vyšetřovací komisi k OKD informovalo již před řadou měsíců," dodal Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení MF.

sinfin.digital