Piráti chtějí žádat Zemana, ať nechá vládu sestavit někoho jiného. Zvládne to jen Babiš, opáčil Vondráček

ČTK

raz

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se chce v úterý prezidenta Miloše Zemana zeptat, zda nepověří sestavením vlády někoho jiného než premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Babiš v jednání o kabinetu selhává, řekl dnes Bartoš v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ve stejném pořadu uvedl, že podle něj nyní nikdo jiný než Babiš vládu sestavit nedokáže.

Bartoš uvedl, že existuje víc možností sestavení vlády než dvě nejčastěji skloňované, v jejichž čele by stál Babiš - koalice ANO a ČSSD podporovaná KSČM nebo jednobarevný kabinet ANO podporovaný KSČM a SPD. Podle předsedy Pirátů je možností více, například opakování koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL z minulého volebního období nebo politicko-odbornická vláda. V takovém případě by vládní kabinet nevedl Babiš. Jmenování jiného premiéra by tak podle Bartoše mohlo odblokovat současnou situaci.

Vondráček jmenování kohokoli jiného než Babiše odmítl. Podle něj není nikdo jiný, kdo by nyní mohl jednání o vzniku vlády dotáhnout do konce.

sinfin.digital