Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Plagiátorka Malá? Většinu poslanců ANO nezajímá ani vysvětlení, ukázala anketa

Plagiátorka Malá? Většinu poslanců ANO nezajímá ani vysvětlení, ukázala anketa

Zítřek bude klíčový pro další politickou budoucnost ministryně spravedlnosti Taťány Malé. Sejde se s ní premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, následně bude podezření z plagiátorství u svých diplomových prací vysvětlovat na poslaneckém klubu. Ačkoliv včera Andrej Babiš připustil, že v případě opisování by Malá ministerský post "asi měla opustit", ostatní poslance ANO kauza příliš nezajímá. Ukázala to anketa České televize mezi 65 (celkem jich je 78) členy dolní komory za Babišovo hnutí.

Jak ukázala zmíněná anketa, vysvětlení bude chtít po Malé jen 5 z 65 oslovených poslanců. 31 z nich naopak odpovědělo, že od ambiciozní političky nic slyšet nepotřebuje. Dalším 11 stačí vysvětlení Malé na klubu, jednomu pak vedení a dvěma přímo Andreji Babišovi. Ostatní oslovení na otázku neodpověděli.

Malá tak má před zítřejším jednání slušnou šanci svou pozici uvnitř hnutí obhájit. Na druhou stranu, tlak opozice a médií neustává a konec ministryně už připustil i samotný Babiš.

Radiožurnál včera premiérovi položil otázku, zda by Malá měla odstoupit, pokud se její plagiátorství potvrdí. "Tak pokud to tak je, tak asi ano, ale já jsem s ní nemluvil a ona tvrdí, že to tak nebylo. Tak je to tvrzení proti tvrzení," odpověděl premiér.

Malá se setkáním s poslanci počítá. "Určitě se k tomu našim poslancům vyjádřím a vše vysvětlím. Nemám s tím žádný problém. Udělala bych to, i kdyby mě k tomu nikdo nevyzval. Považuji to za slušné a seriózní," řekla Malá.

K odstoupení nevidí důvod. "Považuji to za způsob, jak mě očernit a snížit mou důvěryhodnost. Vnímám to celé jako útok na Andreje Babiše skrze mě a na nově vznikající vládu. Já mám ve vztahu ke svému studiu a psaní diplomových prací naprosto čisté svědomí a nevidím důvod k rezignaci," uvedla Malá. 

Rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová řekla serveru Novinky.cz, že Malá v práci Mikroklimatické podmínky v chovu králíků z roku 2005 prokazatelně opsala 11 stran z textu studentky Zity Pavlišové. Podle univerzity by práce nyní neprošla antiplagiátorským systémem, ale v tehdejší době bylo odhalování plagiátů velmi obtížné. Univerzita si však nadále stojí za svým prohlášením, že práce splnila svým charakterem požadavky, které jsou na závěrečné práce kladeny. Radiožurnál také již dříve uvedl, že prvky možného plagiátorství nese také práce Malé z roku 2011 na vysoké škole v Bratislavě, v níž našel systém na odhalování podvodů opakovanou shodu s příspěvky na internetu i s prací jiné autorky.

Malá pochybnosti o svých pracích odmítá. V dřívějším tiskovém prohlášení k výtkám k práci z brněnské univerzity uvedla, že nečekala, že se novináři budou zabývat 13 let starou diplomovou prací. "Ovšem nemám problém si ji kdykoliv obhájit, stejně jako to budu dělat u svých kroků a rozhodnutí na postu ministryně," napsala. ČTK dnes řekla, že posuzovat 13 let starou prráci dnešní optikou je objektivně nemožné, protože jsou jiná pravidla a zcela jiné nároky.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1