Plán vlády se hroutí. Nouzový stav až do konce května nechtějí ani komunisté

Komunisté znovu sehrají klíčovou roli a rozhodnou o úspěchu, či neúspěchu plánů Babišovy vlády. Jejich hlasy totiž budou – jako už mnohokrát v tomto volebním období – klíčové, až zítra sněmovna bude řešit žádost vlády o prodloužení nouzového stavu. Nejde přitom „jen“ o samotný nouzový stav, ale i o ryze praktické ohledy, kdy a jak se bude Česko vracet k normálu. Z odpovědí zástupců sněmovních stran pro INFO.CZ vyplývá, že vláda zítra nemá nic jisté a prodloužení výjimečného stavu nedostane zadarmo a zřejmě ani v zamýšlené délce.

„Očekávám nějaké kompromisní stanovisko,“ řekl pro INFO.CZ poslanec a bývalý místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Komunisté byli původně pro prodloužení nouzového stavu do 17. května. Jak nakonec budou postupovat, rozhodnou až zítra před jednáním sněmovny. Podle Dolejše je nepravděpodobné, že by dali vládě úplně košem. Zrovna tak ale neočekává, že by hlasovali o prodloužení nouzového stavu o celý měsíc, tedy až do 25. května, jak si přeje vláda. Předseda KSČM Vojtěch Filip pro ČTK řekl, že chce slyšet důvody a plán uvolňování omezení po odeznění epidemie.

Podobně hovoří také zástupci opozičních formací a nevylučují, že prodloužení nouzového stavu podpoří. Ovšem třeba jen o týden nebo dva. „Jsme připraveni hlasovat pro prodloužení nouzového stavu pouze do 10. května. Uvědomujeme si, že pokud by nebyl prodloužen, všechna omezující opatření ze dne na den padnou. Ačkoli vláda představila plán plný nelogických kroků, okamžité zrušení některých opatření by mohlo být za stávající situace rizikové. Chceme ale data a fakta, ne dojmy,“ říká pro INFO.CZ předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Pokud vláda ve své žádosti tvrdí, že země „je nadále ve stavu nebezpečí”, bude STAN chtít znát kritéria, za kterých podle vlády ono „nebezpečí“ pomine.

Blažek: Soud zatrhl vládě praktiky „ústavních šmejdů“. Její fatální chybu zaplatíme všichni

sinfin.digital