Poche formálně na ministerstvu zahraničí skončí, jeho funkce už dál postrádá smysl

ČTK, urm

Funkce politického tajemníka na ministerstvu zahraničí, kterou zastává europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), po jmenování řádného ministra zanikne. Novinářům to dnes po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl náměstek ministra Tomáš Petříček (ČSSD), kterého sociální demokracie na ministra nominovala. Babiš později řekl, že je důležité, že Poche na ministerstvu skončí. Podle něj je třeba, aby Česko mělo samostatného ministra, kterého nikdo neřídí. Pocheho ČSSD původně navrhla na ministra, prezident Miloš Zeman ho ale odmítl jmenovat.

 

"Ve chvíli, kdy bude řádně jmenován ministr zahraničních věcí, tak pozice politického tajemníka ministra zahraničních věcí už není nutná," řekl Petříček. "Politický tajemník byla pozice, která vznikla v době, kdy pan ministr (vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan) Hamáček (ČSSD) musel zastávat obě role, takže v tuto chvíli tato pozice zanikne jmenováním," doplnil.

"Pan Petříček mě ubezpečil, že pan Poche už nebude působit na ministerstvu zahraničních věcí, to si myslím, že je důležité," řekl Babiš. "Je to důležité, abychom měli ministra, který je svéprávný, samostatný, kterého nikdo neřídí zezadu," doplnil.

Babišův směnný obchod s Francouzi slaví vítězství. Přesvědčil EU, aby přešla na "zajišťováky".

sinfin.digital