Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Poche si dál drží vliv na ministerstvo zahraničí. Stal se poradcem Petříčka navzdory Zemanovu přání

Poche si dál drží vliv na ministerstvo zahraničí. Stal se poradcem Petříčka navzdory Zemanovu přání

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) se stal externím poradcem ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Bude součástí širšího týmu deseti až 12 lidí a měl by se věnovat zejména otázkám spojeným s evropskou politikou, řekl dnes ČTK Petříček. Pocheho původně ČSSD navrhovala na minstra zahraničí, jeho nominaci ale odmítl prezident Miloš Zeman.

Poche podle Petříčka podepsal externí smlouvu ve čtvrtek. "Jsme domluveni, že bychom si nastavili fungování spolupráce v rámci širšího poradcovského týmu, kde bude deset až 12 lidí, jaké budou jednotlivé kompetence poradců. V jeho případě věřím, že i vzhledem k tomu, že má velké znalosti evropské politiky, zahraniční politiky EU, tak to by mohla být oblast, kde bychom spolupracovali," řekl ministr.

Poche po neúspěšném usilování o ministerský post působil v resortu jako politický tajemník ministra vnitra Jana Hamáčka, který diplomacii dočasně vedl. Bylo to v době mezi červnovým jmenováním vlády ANO a ČSSD a říjnovým jmenováním Petříčka do funkce a europoslanec tehdy působil v této pozici na externí smlouvu. Petříček už před nástupem do funkce uvedl, že s příchodem plnohodnotného ministra pominou důvody pro existenci funkce politického tajemníka a ta proto zanikla. 

Zemanovou podmínkou pro jmenování Petříčka, který po Hamáčkovi do funkce nastoupil jako plnohodnotný ministr, bylo to, že Poche z Černínského paláce odejde. Stejné očekávání měl i premiér Andrej Babiš (ANO). Petříček už dříve uvedl, že si hodlá sestavit vlastní tým poradců a nevyloučil, že by mezi nimi Poche být mohl.

Členem Petříčkova poradního týmu bude také diplomat Martin Palouš nebo prorektor Univerzity Karlovy pro vnější vztahy Martin Kovář. O spolupráci jedná i s ředitelem Střediska bezpečnostní politiky na Fakultě sociálních věd UK Milošem Balabánem. Na neformální bázi by chtěl spolupracovat s ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů Ondřejem Ditrychem a s dalšími akademiky.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1