Poche: Vláda může být bez ministra zahraničí. Kvůli útokům Ovčáčka si umím představit cokoli

Info.cz

Ze sociálního demokrata Miroslava Pocheho je muž, na kterém se do velké míry láme budoucnost vlády ANO a ČSSD. Strana ho chce mít za ministra zahraničí – k velké nelibosti prezidenta Miloše Zemana a jeho okolí, kteří Pochemu vyčítají na základě několik let starého textu údajnou vstřícnost vůči migrantům. Poche v rozhovoru s Pavlem Štruncem, který INFO.CZ zveřejní v pondělí ráno, situaci vysvětluje a nastiňuje možný výsledek sporu.

Prezident Miloš Zeman z Miroslava Pocheho udělal poslední „hromosvod“ svých výpadů a politických manévrů. Po sérii nařčení, která se točí především kolem starého článku, v němž Poche ve světle migrační krize obhajoval potřebu solidarity mezi unijními státy, zazněl od Hradu i razantní odsudek: „Kdyby se měl dostat do Černínského paláce takový amatér, považoval bych to za chybu,“ řekl Zeman na Pocheho adresu.

Sociální demokrat, který mimochodem podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše, to bere s klidem. Reaguje mírně a věří, že bude mít příležitost vše politickým partnerům vysvětlit. „Po referendum (v ČSSD – pozn. redakce) bych se rád sešel s panem premiérem Babišem i předsedou KSČM Filipem, rád bych jim představil svoje priority,“ nastiňuje Poche další průběh dramatu ohledně obsazení křesla v Černínském paláci.

sinfin.digital